Smart-Locks, wat en waarom

Smart-Locks, wat en waarom

Het eerste smart lock werd in oktober 2013 gelanceerd door Bitlock via een kickstart campagne om geld op te halen voor hun productie. Kort daarna startten veel andere bedrijven, zowel nieuwe als bestaande, met het ontwikkelen en lanceren van deze slimme sloten.

Als je weet dat ze in principe allemaal hetzelfde doen, maar in de prijs nogal verschillen is het vandaag de dag best lastig om het beste slot te kiezen. In deze blog zullen we proberen om wat meer inzicht te geven in de smart-bike industrie zoals die er nu voorstaat.

Ten eerste wordt de term 'smart bike' tegenwoordig veel gebruikt, maar dan betekent dit vaak dat alleen het slot 'smart' is.

De noodzaak van energietoevoer is eigenlijk de grootste uitdaging om een echte smart-bike te maken. De sloten-industrie moet ervan uitgaan dat de meeste fietsen nu nog geen stroomtoevoer in de vorm van een naafdynamo hebben. Vandaar dat de meesten gebruik maken van een zeer energie-efficiënte technologie, zoals Low energy Bluetooth en, binnenkort, de NBIoT & blockchain. Voor E-bikes geldt dit probleem natuurlijk niet vanwege de geïntegreerde voeding, waardoor voor deze groep ook tools zoals GPS en 2G een optie zijn.

Naast de smart-lock revolutie zien we dat de innovaties in de fietstechnologie in een rap tempo volgen.

Uiteindelijk is de fiets het belangrijkst is voor ons, niet het slot, dus de vraag is: Waarom willen we smart locks?

Het antwoord is afhankelijk of je een gebruiker of een vloot-beheerder bent.

Een particuliere smart lock gebruiker hoeft geen sleutels en deelt in principe met plezier de fiets met z’n vrienden.

Gebruikers van slimme deelfietsen hebben als voordeel dat je de fiets kunt reserveren, kunt achterlaten bij je eindbestemming, online betalen etc.

Voor beheerders biedt het aansluiten van een fiets op een netwerk mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het registreren volgen van de fietsen waarmee hun operatie naar een hoger niveau wordt gedeeld op gebied van efficiëntie.

Het slot zelf kan op zich niet veel meer dan een regulier slot, maar heeft het vermogen om verbinding te maken met een smartphone wat juist toegang geeft tot veel meer toepassingen.

Een aantal fabrikanten van sloten bieden de beheerder tools en een gebruikersapp. Maar onze ervaring is dat deze volgens een bepaalde standaard gebouwd zijn maar in veel situaties niet de juiste of een beperkte oplossing is.

X-Bike is specialist op het gebied van smart-bike integraties en alle specifieke services die daarbij komen kijken. Door juist te werken met leading innovators kunnen we ons product continue verbeteren.

Op dit moment werkt X.bike op het gebied van smart-locks nauw samen met zowel AxA als Linka.

Je moet weten dat slot producenten hun product zeer goed beschermen en huiverig zijn om hun software te delen. Dit maakt het lastig om deze te integreren in bestaande systemen of, indien nodig, toepassingen te combineren.

In dit artikel vind je een duidelijk overzicht van de bestaande smart-locks en andere interessante innovaties op het gebied van fietsen:

https://www.postscapes.com/gps-bike-tracker/

De toekomst van smart bikes

Fietsen is gewoon een heel plezierig manier van verplaatsen en de fietscultuur is dan ook wereldwijd in opkomst. Deze groei in populariteit zorgt ervoor dat de technologische innovaties voorlopig alleen nog maar zullen blijven versnellen.

De smart-lock zorgt dan wel voor een prima communicatie link met de fietser, maar daar heb je niets aan als de fiets gestolen is. Als we het elektriciteit probleem kunnen oplossen, dan kan hiervoor NBIoT de oplossing zijn namelijk door internet te gebruiken om de gestolen fiets te vinden.

Recente technologische ontwikkelingen zoals NBIoT, IBeacon, WiFi tracking, Blockchain gaan allen de toekomst van de fiets beïnvloeden.

Uiteindelijk zal het een combinatie van producten zijn die de meest complete oplossing gaan creëren. In onze blog houden we u op de hoogte van nieuwste technologieën die de toekomst van de fiets onherroepelijk gaan veranderen.

De voordelen van smart-locks op een rijtje:

  • Geen losse sleutels
  • Continue traceerbaarheid van fietsen
  • Gebruikersregistratie
  • Gebruikersbetaling
  • Reserveringsmodule
  • Flexibele gebruikersinstellingen
  • Aanpassen aan meerdere type fietsers
  • Geofence mogelijkheden

Read more