Geofencing voor steden: deel 2 (Geofencing en bikesharing)

Geofencing voor steden: deel 2 (Geofencing en bikesharing)

De voornaamste ideologie achter "geofencing for cities" is het teruggeven van de controle over de publieke ruimte aan de gekozen vertegenwoordigers van de stad. Zoals in deel 1 is besproken, hebben de ontwikkelingen rondom IoT het zeer moeilijk gemaakt voor steden om de regulering van de openbare ruimte doeltreffend vast te leggen en te handhaven. Een prima voorbeeld hiervan is de deelfiets revolutie, die momenteel in volle gang is. Miljoenen fietsen overspoelen de straten van talloze steden over de hele wereld, terwijl de bedrijven erachter duizenden kilometers verderop zitten. Een door de stad zelf beheerd geofence platform stelt de stad in staat om duidelijke regels vast te stellen voor alle deelfiets bedrijven. Ook biedt het de stad een eenvoudige manier om deze regels te monitoren en te handhaven. Elke nieuwe deelfiets ondernemer in de stad conformeert zich aan de regels van het platform. Hieronder is een voorbeeld van hoe steden een geofencing platform kunnen gebruiken voor bikesharing. In het kader hiervan wordt het stappenplan van het X-Bike platform gebruikt.

Stap 1: Maak een plan

Zowel Xbike als lokale mobiliteits- en planningsdeskundigen gaan in conclaaf met een stad om hun behoeften en ‘best practices’ te bestuderen wat betreft deelfietsen in hun specifieke regio. Dit omvat het adviseren van steden over hoe zij hun infrastructuur, beleid en marketingcampagnes kunnen optimaliseren om het fietsen in zijn totaliteit te promoten. Dit resulteert in een specifiek fiets-deelstysteem voor elke individuele stad. Het plan bevat onderwerpen zoals prijzen, locaties, regelgeving, doelstellingen, mijlpalen, kwaliteitsnormen, service-levels, type fiets en/of ontwerp en de structuur in zijn algemeenheid.

Stap 2: Een platform bouwen

Xbike creëert alle bijbehorende geofence-zones en zorgt dat het platform voldoet aan alle regels die in het plan zijn vastgelegd. Een van de voordelen van het werken met een platform als Xbike is dat de regels niet in steen worden gehouwen. Alle geofence-zones en hun regels kunnen in luttele seconden veranderd worden. Als nieuwe inzichten een andere aanpak van deelfietsen voor de stad nodig heeft, wordt het platform snel en eenvoudig aangepast.

Stap 3: De juiste operateurs vinden!

Zodra het platform in overeenstemming met het door de stad vastgestelde plan, de juiste vorm heeft gekregen, wordt gezocht naar een operateur voor het fiets-deelsysteem. Omdat het Xbike platform ook alle benodigde software en hardware voor de beheerder kan leveren, is het vinden van een lokale ondernemer eenvoudig. Nogmaals, dit is helemaal naar keuze van de stad zelf, meerdere opties zijn mogelijk. Er is ook geen limiet voor het aantal aanbieders. Bijvoorbeeld, er kan één beheerder zijn voor gewone fietsen en een ander voor E-bikes etc.

Stap 4: Implementatie

Nadat de juiste beheerders voor de stad zijn gevonden, begint de implementatie fase. Een van de grootste voordelen voor de gebruikers van het fiets-deelsysteem is dat, ongeacht hoe veel beheerders er op het Xbike-platform zijn, ze allemaal verbonden zullen zijn met één app. Dit betekent dat een gebruiker elke fiets van elke beheerder op het gehele platform kan huren met slechts een app. In deze fase zijn promoties en nauwkeurige monitoring de sleutel tot het succes van het fiets-deelstysteem.

Stap 5: Monitoren, aanpassen en optimaliseren

Zodra de bikesharing regeling operationeel is, biedt het X-Bike platform de stad alle benodigde gereedschappen om het systeem zo nauwkeurig te monitoren als de stad wil. Tegelijkertijd zullen Xbike en lokale mobiliteitsdeskundigen hetzelfde doen. Dit zorgt ervoor dat problemen proactief worden opgelost en het systeem optimaliseren volgens de real-time data die door het actieve schema worden verstrekt. Op elk moment kan de stad besluiten om de regeling aan te passen als de stad dit wenst.

Er zijn veel voordelen voor een stad om te werken met een geofence bikesharing platform zoals Xbike. Vooral zorgt het ervoor dat de stad te allen tijde in controle is en het zorgt voor makkelijke aanpassingen. Ook biedt het een stad met alle informatie om het systeem effectief te volgen en biedt ook de gegevens voor andere mobiliteitsoptimalisaties.

Geofencing kan een stad bieden met tal van andere voordelen naast het optimaliseren en reguleren van bikesharing. In deel 3 van deze serie worden de toekomstige toepassingen van geofencing voor steden besproken.

Read more