Geofencing voor steden: deel 1

Geofencing voor steden: deel 1

Wat is geofencing?

De definitie van geofencing luidt 'Een virtuele geografische grens, gedefinieerd door GPS of andere locatievoorzieningstechnieken, waarmee software een signaal kan uitsturen wanneer een mobiel apparaat een bepaald gebied binnenkomt of verlaat.' Geofencing heeft veel praktische toepassingen en wordt in bijna alle moderne applicaties die gerelateerd zijn aan locatie-gebaseerde handelingen gebruikt. Hieronder vind je een overzicht van een aantal geofence toepassingen die gebruikt (kunnen) worden:

  • Drone management
    Een sportevenement kan geofencing gebruiken om een tijdelijke no-fly zone te creëren boven een gedefinieerd terrein welke voorkomt dat de drones deze zone verlaten.

  • Fleet management
    Geofencing kan een expediteur waarschuwen wanneer een vrachtwagenchauffeur afwijkt van zijn route.

  • Human Resources
    De smart ID van een werknemer stuurt een waarschuwing naar de beveiliging indien de werknemer probeert een deel van het gebouw of terrein binnen te gaan waarvoor de persoon onbevoegd is.

  • Compliance management
    Netwerk-logboeken kunnen geofence bewegingen registreren om te monitoren of apparaten volgens de richtlijnen worden gebruikt/bestuurt.

  • Marketing
    Een ondernemer kan een vaste klant een couponcode sturen wanneer de smartphone van de klant binnen een gedefinieerd geografisch gebied komt.

  • Eigendomsbeheer
    Wanneer een iPad - welke bv eigendom is van een ziekenhuis - het ziekenhuisterrein verlaat, kan de beheerder de locatie van het apparaat traceren en de IPad vergrendelen om te voorkomen dat het wordt gebruikt.

  • Politie/Veiligheidsorganisaties
    Een enkelarmband kan de autoriteiten waarschuwen als een persoon onder huisarrest het complex verlaat.

  • Huishoudelijke automatisering / domotica
    Wanneer de smartphone van een bewoner het huis verlaat dan wordt de thermostaat automatisch aangepast naar een voorgeprogrammeerde waarde.

Waarom moeten steden geofencing gebruiken?

Door middel van geofencing creëert een stad de digitale infrastructuur die haar naar de toekomst toe in staat stelt de handhaving van de wet/regelgeving van haar openbare ruimte te waarborgen.

Dagelijks worden meer apparaten aangesloten op het internet, op haar beurt maakt internet het mogelijk om al deze apparaten centraal te besturen zonder dat het geografisch dichtbij moet zijn / de fysieke afstand relevant is. De grootte van de impact van deze verschuiving naar het 'internet of things' (IoT) wordt nog steeds onderschat. Uber is een goed voorbeeld waarbij we hebben gezien hoe via internet aangesloten objecten een enorme en zeer snelle impact op de status quo kunnen hebben. Een ander voorbeeld zijn de miljoenen deelfietsen die de straten van talloze steden over de hele wereld overspoelen, terwijl het bedrijf daarachter duizenden kilometers weg is.

Een stad wil voortuitgang niet in de weg staan, maar heeft de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat er chaos ontstaat èn hoort daarnaast ook de belangen van de inwoners te dienen. Steden worden geconfronteerd met meerdere uitdagingen in dit IoT tijdperk:

  • Bereid je voor op de snelheid waarmee deze bedrijven de hele wereld overspoelen
  • Hoe houd je controle over alle IoT-apparaten die in het publieke ruimte actief zijn
  • Hoe implementeer je effectieve wetgeving en hoe dwing de handhaving af van de regelgeving zonder hoge kosten te maken.

Een door de stad gecontroleerd geofence-platform, helpt om alle IoT-aangesloten apparaten in de openbare ruimte van de stad snel en effectief te beheren. Ook zal het zorgen dat de stad klaar is voor de volgende IOT golf die hun kant zal opkomen.

Deel 2 van "Geofencing for Cities" zal uitleggen hoe een geofence platform zowel de stad als haar inwoners zal dienen.

Read more