Een platform bouwen

Een platform bouwen

Het bouwen van een bikeshare platform is meer dan een techniek, het is een complete filosofie. In plaats van een gesloten, standaard oplossing te creëren, open je je software systeem voor meerdere producten of toepassingen. Door verschillende concepten te combineren kun je je op een diversiteit van gebieden en mobiliteitsvraagstukken richten, de kosten delen en tegelijkertijd je organisatie optimaliseren.

Fiets- deelsystemen moet je niet zien als losse systemen, maar als een combinatie van systemen die samen tot de beste mobiliteitsoplossing komen voor een bedrijf, een stad of zelfs land.

Door het bouwen van een platform creëer je zowel modulaire als open software. Modulaire software betekent dat het hele platform is verdeeld in afzonderlijke modules, die elk verantwoordelijk zijn voor hun eigen kerntaak. Het betekent ook dat er nieuwe modules aan het systeem kunnen worden toegevoegd om verschillende typen sloten of fietsen te integreren. Terwijl je platform groeit verminder je tegelijkertijd de complexiteit van het systeem waarvan de betrouwbaarheid ook naar de toekomst wordt gewaarborgd.

Open-software betekent eigenlijk dat het eenvoudig moet zijn om nieuwe systemen toe te voegen aan het platform en om verbinding te maken met andere platforms.

Als een app-ontwikkelaar bijvoorbeeld zijn gebruikersinformatie over onze fietsen wil laten zien, moet dit mogelijk zijn door gebruik te maken van onze Application Programming Interface. Deze API moet een reeks commando's volgen die vervolgens worden geformatteerd voor het systeem. Dit betekent dat ieder extern systeem in potentie met het platform kan communiceren.

Een essentieel voordeel van het bouwen van een platform is dat je een stuk efficiëntie creëert door gebruik te maken van de kennis opgedaan vanuit praktijksituaties en het delen van de kosten.

Dit gaat niet altijd op, met name wanneer de deelnemers/partijen winst gedreven zijn en de platformoplossing in het publieke domein plaatsvindt.

In dit scenario is de samenwerking met de lokale overheid een essentieel onderdeel van het creëren van een efficiënt platform, maar ook een effectieve oplossing.

Het succes van een modulair platform komt niet alleen tot uiting in de mogelijkheid van het eindeloos toevoegen van fietsen en sloten, maar ook door het gebruik van geofencing. Doordat je de fietsen, gebruikers en sloten kunt volgen, kan X-Bike regelgeving implementeren die real time kunnen worden gecontroleerd en digitaal/online worden afgedwongen. Handhaving wordt dan op de meest efficiënte wijze ingezet. Aangezien de regelgeving door lokale overheden wordt vastgesteld, heb je de garantie dat het platform aansluit bij de wensen voor de stad en zijn inwoners.

Al deze aspecten gecombineerd resulteren in een transparant, betrouwbaar en duurzaam platform.

Modulaire software zorgt voor een platform dat zowel software- als hardware gebreken kan herstellen/afslaan fouten kan weerstaan.

Door gebruik te maken van open source standaarden zorgen we ervoor dat iedere vorm van software en hardware aangesloten kan worden en er een toekomstbestendig platform ontstaat.

Read more